Osnovna metoda borbe protiv karijesa i bolesti parodoncijuma (ujedno najjednostavnija i najjeftinija) jeste pranje zuba. Redovnim i pravilnim održavanjem oralne higijene uklanjaju se naslage hrane, bakterije i zubni plak, koji inače dovode do bolesti usta i zuba. Pri pranju zuba potrebno je da se koristi dobra četkica i da se zubi peru dovoljno dugo, minimum dva do tri puta na dan. Mi preporučujemo korišćenje mekih (“soft”) i umereno tvrdih (“medium”) četkica za zube koje će uspešno otkloniti naslage sa zuba, a pri tom neće povredjivati desni. Najbitnije je da se hrana odstrani upravo sa tog dela zuba koji je uz desni, a ne da se potiskuje i nabija unutar desni jer to neminovno vodi ka zapaljenju i uvodi u veće probleme. Takođe je veoma bitno odstraniti hranu iz jamica i fisura zuba koje su karijes predilekciona mesta, tj. najčešća mesta gde karijes nastaje.
Bilo koja tehnika pranja zuba koja u potpunosti odstrani sve naslage je dobra tehnika pranja. Ipak postoje smernice kojim se treba voditi kako bi vam olakšale pranje zuba i koje će učiniti da ono bude što efikasnije:

  • Četkicu treba postaviti vodoravno, sa spoljašnje strane zuba na samu granicu desni i zuba. Vlakna četkice bi trebalo da budu pod uglom od 45 stepeni u odnosu na uzdužnu osovinu zuba. Pokreti treba da budu lagani, bez preteranog pritiska, da se ne bi povredile desni,ali ne i preblagi da ništa ne peru. U gornjoj vilici četkicu povlačimo na dole, odnosno na gore u donjoj vilici (sistem kiša pada, trava raste). Pokrete treba ponoviti više puta na jednom mestu (obično četkica obuhvati 2-3 zuba) i zatim postepeno povlačiti četkicu ka suprotnoj strani vilice dok se ne očiste svi zubi.
  • Sledi pranje unutrašnjih površina zuba. Pokreti su indentični kao i predhodni, dakle ide se od desni ka ivici zuba, s tim sto se jedino razlikuje položaj četkice pri pranju sekutica sa nepčane i jezične strane koji treba da bude uspravan u odnosu na uzdužnu osovinu. (slika)
  • Na kraju se peru grizne površine svih zuba prevlačeći četkicu napred nazad preko istih i zatim isperite usta mlakom vodom.

Danas postoje mnogobrojna pomoćna sredstva koja Vam olakšavaju održavanje oralne higijene. Tu spadaju paste za zube, konac, interdentalne četkice, Water Pick, električne četkice i razni rastvori za ispiranje usta i zuba, koje treba koristiti po savetu Vašeg stomatologa. Potrebno je samo malo volje i stečene navike da sačuvate blistav osmeh i zdravlje Vaših zuba.