Pravilno i redovno održavanje oralne higijene je od esencijalnog značaja za zdravlje zuba. Jednom stečena navika se po pravilu zadržava celog života, zato je važno naučiti decu pravilnom pranju zuba. Najlakše je objasniti im sistem pranja “kako kiša pada i trava raste“, te im pranje zuba kroz igru i pesmice učiniti zanimljivijim. Najbitnije je ukloniti sve ostatke hrane i naslaga koje se zadržavaju uz desni i u najdubljim delovima zuba tj. jamicama i fisurama.

Takođe je bitno trajanje pranja zuba. Ono ne treba da bude kraće od 3-4 minuta. Što se tiče četkice, birajte onu sa najmekšim vlaknima, da je veličinom prilagođena mališanima, kako bi lako rukovali njom. Uvođenje paste za zube se preporučuje nakon treće godine života, do tad je dovoljna četkica i voda. Ukoliko postoji potreba za pastom birajte onu koja odgovara uzrastu deteta.

Koliko često treba prati zube? Najbitnije je prati zube ujutro i uveče, idealno bi bilo tri puta dnevno, ali svi znamo da u današnjem svetu, opterećenom obavezama, to nije realno očekivati. Zato, detetu, ako nije u mogućnosti da nakon ručka opere zube, treba ponuditi jabuku ili bar da ispere usta vodom.

Na pregledu sa detetom, dobićete detaljna uputstva o pravilnom pranju zuba, navikama i smernice za zdravu i uravnoteženu ishranu koja je jedna od važnijih faktora za pravilan rast i razvoj mališana.