Ortopedija vilicaMnogobrojne nepravilnosti zuba i vilica, koje nastaju kao posledica poremećaja u rastu i razvoju, dovode do različitih ortodontskih nepravilnosti tj.malokluzija. Pored toga sto narušavaju estetiku, malokluzije utiču i na funkciju žvakanja i govora. Većinu ovih nepravilnosti je najjednostavnije i najbrže ispraviti u ranom uzrastu, zato je bitna i njihova dijagnostika u pravo vreme. Grana stomatologije koja se bavi ovom problematikom jeste ortopedija vilica i pruza sirok spektar mogucnosti :

  • da se kod dece u razvoju uradi korekcija zuba i vilica kako bi se dobio harmonican sklop lica
  • poželjno je da se terapija sprovede u decijem dobu, od 7-15 godina, kada su intervencije najjednostavnije
  • u kasnijem dobu pruža mogućnost korekcija i ispravljanja nepravilnosti fiksnim aparatom i njegova prednost je upravo ta što ne postoji starosna granica što se terapije tiče

Dakle, terapija se sprovodi mobilnim aparatima, fiksnim aparatom ili kombinacijom obe vrste.
Na početku terapije uradicemo analize rendgenskih snimaka i gipsanih modela vilica i na osnovu toga Vam predložiti plan terapije koji je individualan za svakog pacijenta. Besplatnim pregledom u našoj ordinaciji možete utvrditi da li je stomatološki i skeletni rast Vašeg deteta u skladu sa njegovim uzrastom ili je neophodno uvesti ga u ortodonstki tretman.  Problemi koji zahtevaju terapiju jesu :

  1. Teskoba zuba
  2. Rastresiti zubi
  3. Dubok zagrižaj
  4. Otvoren zagrižaj
  5. Obrnut zagrižaj-progenija
  6. Asimetrija-nepoklapanje sredina zuba

Fiksna proteza-fiksni ortodontski aparat

Fiksna protezaNajčešće postavljano pitanje jeste “da li odrasli mogu nositi fiksne proteze”? Mnogi ljudi povezuju proteze sa decom i tinejdžerima, međutim proteze su idealno rešenje i za starije od 18 godina koji imaju kako estetskih, tako i zdravstvenih (funkcionalnih) problema sa zubima.

Poželjno je da se korekcija ortodontskih anomalija uradi u dečijem dobu, od 7-15 godina, jer su tada intervencije najjednostavnije. Ali ako ne spadate u ovu starosnu grupu rešenje za ispravljanje Vaših zuba jeste fiksna proteza ili tzv. bravice koje se pomoću specijalnog lepka postavljaju na zube, a zatim različitim lukovima i gumicama povezuju u jednu celinu i dovode do željenog pomeranja zuba.

Ako zanemarujemo oralno zdravlje pre ili kasnije dovodimo sebe do ozbiljnijih zdravstvenih problema – nepravilnog zagrižaja koji nastaje zbog loše postavljenjih zuba, a koji dovodi do opterećenja viličnog zgloba i može uzrokovati mnogobrojne posledice, bolove i nelagodnosti, čak i glavobolje.

Tako da pored estetskog momenta mislite i na svoje zdravlje. Nikada nije kasno da za svoj osmeh ucinite pravu stvar, jer godine ne predstavljaju ogranicenje kad je terapija fiksnim aparatima u pitanju!

Sam tok terapije je individualan i vreme nošenja zavisi od mnogobrojnih faktora. Terapijom se vilice dovode u harmoničan odnos i samim tim sprečavaju moguće komplikacije na parodoncijumu i viličnim zglobovima koje mogu nastati zbog nepravilnog položaja zuba i samih vilica. Često se kod odraslih pacijenata terapija fiksnim aparatom sprovodi kao priprema za protetske radove, kako bi se zubi doveli u pravilniji položaj pre samog brušenja i stavljanja keramičkih krunica.

Kod nas u ordinaciji možete da odaberete fiksni ortodontski aparat sa metalnim, zlatnim ili keramičkim bravicama. Nudimo kompletan ortodontski tretman uz prevenciju oboljenja usta i zuba pre, u toku i nakon terapije, kao i održavanje postignutih rezultata. Vase je samo da se odlučite na prvi korak i zakažete besplatan prvi pregled u ordinaciji kako bi videli da li ste vi kandidat za terapiju fiksnim aparatom!