Zubni implantat je hirurška komponenta koja se pričvršćuje za kost vilice i omogućuje držanje raznih zubnih nadoknada, poput krunica,mostova, raznih proteza, te da mogu da imaju ulogu ortodontskog sidrenja.

Implanti su izrađeni od  titanijuma, biokompatibilnog materijala, koji je najoptimalniji za proces koji se zove oseointegracija i koji, ustvari, znači srastanje kosti sa implantatom. Organizam jako dobro prihvata titanijum, a alergijske reakcije su svedene na minimum.

Dentalni implantati omogućavaju nadoknadu izgubljenog jednog ili više zuba, bez žrtvovanja susednih zdravih. Ukoliko, pak, nedostaje više zuba, zubni implantati su idealan temelj za protetsku konstrukciju koja će omogućiti normalno funkcionisanje kao i estetiku.

Gubitkom zuba, ne gubi se samo zub, već vremenom i vilična kost, koja se resorbuje.Ugradnjom implantata, ovaj proces se sprečava.

Izradom mosta moraju se žrtvovati zdravi zubi, dok se sa implantima, protetska nadoknada stavlja samo u bezubi prostor i čuvaju se susedni zubi.

Ugradnja implantata je bezbedna i bolja je alternativa mostovima i protezama.

Neposredno  pre ugradnje implantata neophodna je antibiotska priprema. Sama procedura je bezbolna i izvodi se pod lokalnom anestezijom u jednoj poseti.

Posle ugradnje, neophodno je sačekati period od 2-6 meseci, kako bi se završio proces oseointegracije tj. vezivanje kosti i implantata, a potom pristupilo izradi protetske nadoknade.

Implanti su trajni jer su vezani za kost kao i prirodni zubi, a da li će trajati 10, 20, ili 30 godina u najvećoj meri zavisi od higijene.

Implanti imaju odličnu estetsku funkciju jer izgledaju kao prirodni zubi.

Sa implantima možete da osećate temperaturu i teksturu hrane i nisu kontraindikovani za snimanje magnetne rezonance.

U slučaju bezubosti, totalna proteza se može fiksirati pomoću implantata i njeno pomeranje tokom funkcije u ustima je onemogućeno.

Implanti poseduju istu moć žvakanja tj. podnosi istu silu kao i prirodni zubi. Žvakanje sa protezom ima 1/20 snage prirodnih zuba, dok je sa implantatima ta snaga izjednačena sa prirodnim zubima, što znači da možete lagodno žvakati tvrdu hranu. Kod implantata nema neprijatnosti i bola desni i mekih tkiva kao što je to  slučaj sa protezama.

Nošenjem proteze alveolarna kost se resorbuje usled konstantnog pritiska, dok implantati čuvaju integritet kosti i sprečavaju njenu resorpciju.

Pacijenti koji nisu kandidati za ugradnju standardnih implantata, a kod kojih je stajanje proteze u ustima, uobičajenim metodama otežano, mogu dobiti:

  • mini implante
  • specijalne implante

koji su konstruisani tako da obezbede stabilizaciju i retenciju zubnih proteza pomoću lokatora, kugli i sl.

Trajnost implantata je jako velika, i praktično ne postoji definisani rok za njihovu zamenu, a njihova trajnost, u principu, zavisi više od kvaliteta kosti nego od imlantata tj.najviše od održavanja higijene posle pravljenja protetskog rada.