Odakle meni zubni plak?

Površina gleđi normalno je pokrivena organskom opnom koja nastaje već 20 do 30 minuta nakon pranja zuba i zove se PELIKLA. To je tanak sloj glikoproteina koji se iz pljuvačke talože na površinu zuba i predstavljaju idealnu podlogu za naseljavanje bakterijama. Potrebno je vreme da se to desi i kada se bakterije razmnože u dovoljnom broju uz taloženje i ugljenih hidrata iz hrane dentalna pelikla zadebljava, sazreva i nastaje mekana naslaga koju zovemo dentalni PLAK. To su mekane žućkaste naslage koje se takože uz samu ivicu gingive, nekada se i ne vide golim okom, ali to ne znači da nisu prisutne. Njega nije moguće isprati mlazom vode, niti ispiranjem raznim rastvorima, već je potrebno mehanički ga ukloniti pranjem zuba, a često i profesionalnim uklanjanjem u ordinacijskim uslovima.

Pojedina mesta na zubima zbog svojih anatomskih osobina su manje dostupna čišćenju i olakšavaju nakupljanje plaka. Takođe, neadekvatna ishrana bogata ugljenjim hidratima (belo brašno, slatkiši), kašasta i mekana hrana doprinose nakupljanju naslaga. U plak se nakon nekog vremena talozi i kalcijum iz pljuvačke i tako nastaju kamenac i konkrementi, koje je moguce jedino profesionalno ukloniti.

Kiseline iz plaka dovode do “razmekšavanja” – demineralizacije gleđi i nastanka karijesa, a bakterijski toksini do upale gingive – gingivitisa. Zbog svega ovoga je važna higijena usta i zuba, kao i korišćenje hrane koja će stimulisati lučenje pljuvačke, povećati efekat samočišćenja i smanjiti zadržavanje ostataka hrane u usnoj duplji.