Karijes je progresivno, multikauzalno oboljenje koje zahvata čvrsta zubna tkiva dovodeći do njihove destrukcije. Šireći se ugrožava zubnu pulpu i, ako se ne zaustavi na vreme, dovodi do neminovnog gubitka zuba. Karijes nastaje kada kiseline iz zubnog plaka, koji nije uklonjen pranjem zuba, rastvore minerale zubne gledji koja zatim postaje porozna i lako propustljiva za bakterije i njihove toksine. Tako nastaju sve veće šupljine na zubima koje, ako se ne saniraju na vreme, dovode do razaranja zuba. Kada bakterije probiju debljinu gledji karijes dospeva do dentina, gde se mnogo lakše i brže širi, kako u dubinu, tako i u širinu.

Bol na hladno i slatko nam je signal da je proces duboko napredovao i približio se zubnom živcu – pulpi. Ako se ne reaguje i ovi signali ignorišu nastaje zapaljenje zubnog živca tzv.pulpitis, koji zahteva endodontsku terapiju, takozvano vađenje živca. Ukoliko se infekcija nastavi ona prelazi u kost gde dovodi do mnogo vecih problema i intenzivnijih bolova.

Karijes je bolest današnjice koja zahvata celu populaciju bez obzira na pol, rasu, uzrast i socijalni status. Zato je izuzetno važno redovno posećivati stomatologa kako bi se prevenirala pojava karijesa ili kako bi se otkrio u početnim fazama kada njegova sanacija ne zahteva veliko uklanjanje zubne mase.

Dobra i pravilna higijena, uz odgovarajucu ishranu jeste preduslov da se ovo oboljenje spreči i drži pod kontrolom. Uz redovne kontrole stomatologa i preventivne mere, koje su nam danas dostupne, očuvati zube zdravim je postalo znatno lakše nego ranije. Samo treba da se vodite starom poslovicom “bolje sprečiti nego lečiti” kada je Vaše celokupno zdravlje u pitanju, pa tako i zdravlje Vaših zuba.