Naša ordinacija nudi:

  • lasersko beljenje zuba (u ordinaciji)
  • splint-tray metodu (kućno izbeljivanje)

Beljenje zuba

Lasersko beljenje zuba

Lasersko beljenje zuba je metoda koja odmah daje rezultate. Beljenje u ordinaciji izvodi se primenom vodonik-peroksid gela koji se aktivira uz pomoć laserske svetlosti. Vodonik-peroksid se razlaže na vodu i slobodne molekule kiseonika. Kako ni voda ni kiseonik nisu toksični, ne dolazi ni do kakvih strukturnih promena na zubnom tkivu. Molekuli kiseonika se vezuju za unutrašnje tamne molekule mrlja koje polako nestaju procesima oksidacije, kada se obezbedi dovoljna energija od strane lasera.

Nakon tretmana, zubi postaju belji za 2-3 nijanse, u zavisnosti od mnogih individualnih faktora. Trajnost efekta je od 2-5 godina i zavisi od higijene i navika pacijenta, kao što su konzumiranje kafe i drugih obojenih pića i upotreba duvana.

Posle beljenja laserom, u našoj ordinaciji, dobija se i set za kućno održavanje postignute boje. Ukoliko se ne održava boja, krajnji rezultati nisu trajni i vremenom zubi počinju da tamne, tj. da vraćaju prvobitnu boju.

Kućno beljenje splint-tray metoda

Jednostavnim postupkom, u ordinaciji se uzima otisak, na osnovu kojeg se pravi individualni tray, odnosno nosač paste, koji pacijent dobija zajedno sa gelom i nosi kući. Kod kuće se u tray stavi ravnomerno mala količina gela i tray se nosi minimalno 4 sata u toku dana ili tokom noći (posle 8 sati, gel postaje neaktivan). Proces beljenja traje 7-14 dana, odnosno do postizanja željene boje.

Gel sadrži karbamid-peroksid u niskim koncentracijama (od10-15%). Trajnost efekta je od 2-5 godina i zavisi od higijene i navika pacijenta, kao sto su konzumiranje kafe i drugih obojenih pića i upotreba duvana.

Na svakih 6 meseci postupak se može ponoviti u celini , ali najčešće nije potrebno više od 1/4 do 1/3 prvobitnog vremena.

Pre beljenja zuba neophodno je sanirati sva eventualna oboljenja desni i zuba. Očistiti kamenac, konkremente I ispolirati zube, sanirati eventualni gingivitis I nove karijese. U slučaju postojanja većih plombi koje su promenile boju, zamena se vrši, obično posle 2 nedelje od završetka beljenja jer se čeka stabilizacija boje, zato što plombe nisu podložne izbeljivanju (kao ni krunice).