Gingivitis, ili upala desni, jedno je od najčešćih oboljenja usne duplje. Uzročnik je zubni plak koji obiluje bakterijama koje uzrokuju  karijes zuba i inflamaciju desni i kosti.

Anatomija

Svaki zub se sastoji iz krunice i korena koji se celom svojom dužinom nalazi u kosti. Između kosti i zuba postoje vlakna koja služe za ishranu, potporu i amortizaciju zuba. Sve ovo zajedno (vlakna, krvni sudovi, nervi, zub, kost i gingiva koja se nalaze oko zuba) naziva se parodoncijum.

Klinička slika

Bolesne desni su jako česte i neprijatne, a veliki broj osoba i ne zna da su im desni obolele jer se dešava da je oboljenje u blagom obliku i sa blagim simptomima. Gingivitisi nastaju usled nepravilne ili nedovoljne higijene, mogu nastati i usled nepravilne ishrane (nedostatak vitamina i minerala), hormonskog disbalansa (u trudnoći, u pubertetu), tokom stresa, kod nekih hroničnih oboljenja kao što je dijabetes, tokom upotrebe određenih lekova, nepravilnog položaja zuba, neadekvatne protetske ili konzervativne nadoknade. Posebnu sklonost ka gingivitisima imaju dugogodišnji pušači.

Zubni plak predstavlja mekane žućkaste naslage koje se talože uz samu ivicu gingive koje se ponekad i ne vide golim okom, što ne znači da nisu prisutne. Zubni plak obiluje bakterijama i njihovim toksičnim produktima, koji se pravilnim i redovnim čišćenjem svakodnevno uklanja sa zuba i desni. Neuklanjanjem dolazi do taloženja minerala iz pljuvačke i formiranja zubnog kamenca koji vrši pritisak na desni i dovodi do njene inflamacije. Ukoliko se ne shvati ozbiljno i ne leči na vreme, može doći do ozbiljnih komplikacija. Najraniji simptomi gingivitisa se ogledaju u jačoj ili blažoj upali tkiva oko zuba koje je u početku blago crveno a zatim postaje tamnije, počinje da otiče, da boli i krvari na bilo koji nadražaj. Desni se povlače i ne pokrivaju zube u vratnom delu, i sve ove tegobe mogu biti praćene neprijatnim zadahom.

Novija istraživanja pokazuju da gingivitisi ne narušavaju samo oralno zdravlje, već negativno utiču na ceo organizam, dovodeći do pada imuniteta, odnosno, smanjene smanjenja odbrambenih sposobnosti organizma.

Lečenje i prevencija gingivitisa

Kada se ne leči može progredirati i evoluirati u parodontitis (parodontopatija) koja zadaje veće probleme kao što su formiranje džepova, oštećenje korenova zuba, oštećenja kosti, povlačenje desni. Ukoliko se ni parodontitis ne tretira posledice mogu biti različite, od estetskih problema do klaćenja i ispadanja zuba.

Lečenje gingivitisa zavisi od stepena inflamacije. Može se sanirati jednostavnim profesionalnim čišćenjem u jednoj ili više seansi, a po potrebi i uz upotrebu antibiotika i tečnosti za ispiranje usne duplje, a zatim pratiti stanje redovnim kontrolama.

Krvarenje kao jedan od simptoma zbog kojeg se pacijenti često javljaju mogu biti uzrkovane nedostatkom vitamina C, padom imuniteta, u pubertetu, tokom trudnoće, kod pušača, tokom ciklusa, tokom hemoterapije…

Povlačenje desni  na pojedinim ili svim zubima dolazi do ogoljavanja zubnih vratova koji mogu biti jako osetljivi na termičke i hemijske nadražaje. Pored gingivitisa, uzrok povlačenju desni može biti i nepravilno pranje zuba, upotreba tvrdih četkica i agresivno pranje, nepravilan položaj zuba.

Trudnoća je posebno stanje u kome dolazi do uvećanja desni i mogućeg krvarenja, zato je izuetno važno redovno održavati higijenu i dolaziti na redovne kontrole kojima posvećujemo posebnu pažnju na našoj klinici.