Od karijesa oboljeva veliki broj osoba svih uzrasta, oba pola i u svim delovima zemljine kugle, što nas dovodi do zaključka da je najbolje i najefikasnije uspešno se suprotstaviti zubnom kvaru profilaktičkim i preventivnim merama.
Među ovim merama najvažnije mesto pripada fluoru kao antikariogenom sredstvu, koje se i normalno nalazi u sastavu kalcifikovanih tkiva – kostima i zubima.
Fluor se deponuje u tvrda zubna tkiva pri čemu se u gleđi stvara fluoroapatit koji ima veću otpornost u odnosu na hidroksiapatit gleđi, pa je zub manje podložan dejstvu bakterijskih enzima i toksina. Fluor antikariogeno deluje endogeno, pri čemu se on unosi u organizam preko fluorisane vode za piće, fluorisane kuhinjske soli, mleka i preko tabletica sa fluorom; i egzogeno tj. spolja, tako čto se fluoridi nanose direktno na gleđ izniklog zuba. U egzogene, odnosno lokalne, metode ubrajamo:

  • premazivanje zuba u ambulantnim uslovima, rastvorima fluorida-fluorizacija zuba
  • četkanje zuba pastama, rastvorima ili želeima koji sadrže fluoride
  • ispiranje usta rastvorima fluorida

Primena lokalnih metoda aplikacije fluorida, izuzev korišćenja paste za zube sa fluoridima, zavisi od karijes rizika pacijenta, kao i toga da li osoba živi u području gde se vrši fluorizacija vode za piće ili ne.
Dakle, pri lokalnoj aplikaciji fluorida ili davanju tabletica fluorida, bitno je poznavati i druge izvore unošenja fluorida.
Osobama sa visokim rizikom od karijesa, neophodno je uraditi tri serijske lokalne aplikacije u godini dana, dok je osobama sa niskim rizikom dovoljna jedna.
Jedna serijska aplikacija podrazumeva premazivanje čistih i osušenih površina zuba fluoridima u toku jedne nedelje u trajanju oko četri minuta.
Ova profilaktička metoda je vrlo efikasna kako u prevenciji, tako i u terapiji karijesa mlečnih i stalnih zuba pa je preporučujemo svim pacijentima, od onih najmlađih (5-6 godina) do onih starijih.