Profilaksa predstavlja stručni izraz koji obuhvata skup procedura, sa ciljem sprečavanja nastanka neke bolesti.

Profilaksa u stomatologiji podrazumeva, kao osnovu, redovno održavanje higijene zuba i usne duplje, redovne posete stomatologu, najmanje jednom u šest meseci.

Ovaj termin u stomatologiji obuhvata dugoročno očuvanje zuba sa profesionalnom  podrškom stomatologa i individualnim uputstvimaza samostalno održavanje zuba. Obzirom na to da postoji preko 500 vrsta bakterija, koje borave u ustima čoveka, i pored toga što samo nekoliko desetina vrsta uzrokuje patološke promene, neophodno je imati znanje i sredstva za održavanje oralne higijene.

Kod kuće:

U stomatologiji, četkica za zube je osnovno sredstvo u sprečavanju bolesti,nastanku karijesa i drugih oboljenja zuba. Neophodno je osnovno znanje u korišćenju četkice za zube. Na tržištu postoji veliki broj različitih vrsta četkica, a osnovno pravilo je da bude odgovarajuće tvrdoće i veličine kako bi se očistila sva kritična mesta oko zuba, kao i ostala mesta u vilici ( parodontalni džepovi,  desni, i td.).

Preporučuje se i upotreba strugača za jezik, koji predstavlja idealno sredstvo za uklanjanje neprijatnog ukusa, a u posebnim slučajevima predstavlja i jedinu terapiju protiv neprijatnog zadaha iz usta. Neprijatni zadah iz usta nastaje od bakterija koje se nalaze u ustima,parodontalnim džepovima, papilama jezika i interdentalnim prostorima. Da biste se rešili neprijatnog zadaha, potrebno je koristiti strugač za jezik najviše dva puta dnevno u pet poteza.

Tečnost za ispiranje usne duplje je pomoćno sredstvo u higijeni zuba i desni, isprečava nastanak karijesas, kao i nagomilavanje bakterija u ustima.

Kod stomatologa:

Pod profesionalnim čišćenjem podrazumevamo uklanjanje mekih naslaga (dentalni plak) i čvrstih (kamenac i konkrementi) koje se nalaze kako na površini zuba, tako i ispod nivoa desni i stoga su nepristupačne pri svakodnevnom pranju zuba.

Njihovo uklanjanje vrši se ultrazvučnim aparatom (sa sterilnim nastavkom, koji se menja za svakog pacijenta), nakon čega se vrši poliranje i uklanjanje mekih naslaga sa zuba, kao i mrlja i pigmentacija nastalih konzumiranjem kafe i drugih obojenih pića.

Neke prednosti čišćenja se mogu odmah primetiti, kao što je eliminacija nečistoća, a redovnim čišćenjem, na svakih 6-12 meseci, ukoliko vaš stomatolog ne preporuči češće, kontrolišemo negativne faktore iritacije koji mogu dovesti do oboljenja desni – gingivitisa, koje prethodi parodontopatiji. Ili, ukoliko je oboljenje već nastupilo, ova procedura je prvi korak u lečenju.