Oralna oboljenja, i pored ogromnih napora stomatološke struke na sanaciji njihovih posledica, su još uvek najrasprostranjenija u humanoj patologiji. Karijes još uvek predstavlja problem broj jedan koji i danas zadaje ogromne tegobe ljudskom rodu širom zamljine kugle.

Iz tih razloga pojavila se i potreba da se sam klinički pristup, koji se zasniva isključivo na terapiji, odnosno saniranju posledica ovog oboljenja (plombiranju i vađenju zuba), zameni efikasnijim i savremenijim kliničkim pristupom.

Shodno tome, u našoj ordinaciji se velika pažnja posvećuje prevenciji nastanka i zaustavljanja daljeg širenja oboljenja usta i zuba, koja su prvenstveno usmerena na pacijente najmlađeg uzrasta.

Naše stručno osoblje na čelu sa profesorom Preventivne i dečije stomatologije će vašim mališanima učiniti prijatan prvi boravak u stomatološkoj ordinaciji, uz poseban osvrt na motivaciju i učenje kako da čuvaju zdravlje svojih zuba.

Preveniramo pojavu karijesa

Imajući u vidu činjenicu da prirodno u ustima niču zdravi zubi, logično se nametnulo rešenje da je najjednostavniji klinički pristup u borbi protiv karijesa, održavanje već izniklih zdravih zuba zdravim, svim naučno priznatim merama i metodama i to od najranijeg dečjeg uzrasta, što predstavlja bezbolnu, najjednostavniju i najjeftiniju metodu, bez straha i trauma za čuvanje zdravih zuba.

Istraživanja kako kod nas tako i u svetu su ukazala da je visoka rasprostranjenost karijesa u dece u velikoj meri posledica prenošenja svakodnevnih loših navika sa roditelja (porodice) na decu u ovom ranom ali i veoma važnom periodu, stoga je od posebnog značaja de se programom kliničke prevencije karijesa prevashodno obuhvate i roditelji dece, kao jedni od najodgovornijih za pojavu karijesa u ranom dečjem uzrastu.

U okviru kliničke stomatološke prakse roditeljima treba ukazati:

 • na značaj obaveznog stomatološkog pregleda u prvih godinu dana života deteta.
 • da nakon provere stanja ukažu na prisutne rizike za pojavu karijesa i predlože mere za njihovo otklanjanje
 • da obavezno dovedu decu kod stomatologa sa još uvek zdravim zubima
 • da ukažu na značaj čuvanja zdravlja zuba do njihove smene predloženim preventivnim i profilaktičkim merama
 • da ukažu na značaj kontrolnih preglada na svaka 3 meseca radi provere stanja i očuvanja oralnog zdravlja.

Lečimo i suzbijamo širenje karijesa

Imajući u vidu da se pacijenti najćešće obraćaju stomatologu za pomoć sa već obolelim oralnim strukturama (najćešće karijesom i njegovim komplikacijama) poseban značaj u kliničkoj stomatološkoj praksi ima za cilj izlečenje postojećeg oboljenja i zaustavljanje dalje napredovanje karijesa.

Kako se oralna oboljenja (posebno karijes) zarađuju kod kuće (karijes je bolest u porodici), samim tim se i vrlo jednostavno i leči kod kuće u porodici.

Za razliku od verovanja da se karijes leči plombiranjem zuba, što predstavlja samo sanaciju posledica, eliminacija faktora uzročnika u porodicidovodi do zaustavljanja daljeg napredovana ovog oboljenja i ugrožavanja ostalih oralnih struktura za duži vremenski period.  

Usled izostanaka ili neadekvatne primene preporučenih preventivno-profilaktičkih mera i aktivnosti, savremeni klinički pristup zbrinjavanja već prisutnog karijesapodrazumeva najpre preduzimanje svih mera i aktivnosti u cilju stavljanja oboljenja pod kontrolu kao što su:

  • dijagnostika faktora koji su doveli do oboljenja 
  • preporuka mera i aktivnosti za njihovo uklanjanje 
  • obaveznu zaštitu (zalivanje fisura) svih zdravih zuba.
  • sanaciju (plombiranje) karijesa i vađenje dotrajalih zuba.
 • kontrola stanja postignutog oralnog zdravlja na svaka tri meseca.

Dijagnostika i uklanjanje svih faktora koji su doveli do karijesa je esencijalan postupak pre početka bilo kakvih terapijskih aktivnosti (popravke zuba), jer svi restaurativni radovi (plombiranje zuba) koji bi se preduzeli u kariogenoj-oboleloj oralnoj sredini opstali bi u njoj veoma kratko.

Vratimo se već skoro zaboravljenoj narodnoj poslovici  „bolje sprečiti nego lečiti“.